red, zgadza się Zapomniałeś dodać, że prawdziwa pizza jest robiona na mozarelli I bez sosów, tylko z octem winnym albo oliwą z oliwek Za chwilę wszystko będziemy nazywać pizzą co jest wypiekane w piecu i ma okrągły kształt My Polacy też nie bylibyśmy szczęśliwi jakby nasze polskie danie, np. kluski śląskie robiono gdzieś w Słowacji z topinamburu zamiast ze zwykłych ziemniaków
Ale jak zwykle się czepiam
Mówię tylko, że nazywanie czegoś pizza, to tak jak mówienie, że trabant 4-ro drzwiowy to limuzyna. Przepraszam za czepialstwo, ale nie lubię, jak ktoś robi z krowiej kupy placki ziemniaczane. Grzech w tradycji.
drogi Ferbiczku we Włoszech nie tylko na to mowia Pizza.Mowia tez na okragłe ciasto,ktore pieka z maka i z woda(czy jakos tak).Jest ono puszyste,wiec nie wysmiewaj sie z nas , ze my tak nazywamy ciasto ktore bardzo lubimy - PIZZA Nie jestesmy sami
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-08-01, 21:58
Bardzo lubię pizze z polskim nadzieniem ,czyli dużo kiełbachy w kostce(nie mielonki nazywanej szynką)dużo sera ,pieczarki i cebulka ,to jest dla mnie super pizza.Kiedys zamówiłam z Latakii Sharma czy jakos tak ,mięso było tak suche ze młotkiem bym go nie rozbiła i zero przypraw całkiem bez smaku.Ale najlepszą robie ja ,grube ciasto drożdżowe,papryka marynowana we wszystkich kolorach,pieczarki podsmażane,duużo kiełbachy ,cebulka mniam ale to taka moja dla was pewnie niezbyt
drogi Ferbiczku we Włoszech nie tylko na to mowia Pizza.Mowia tez na okragłe ciasto,ktore pieka z maka i z woda(czy jakos tak).Jest ono puszyste,wiec nie wysmiewaj sie z nas , ze my tak nazywamy ciasto ktore bardzo lubimy - PIZZA
Chyba pomerdało Ci się ze słowem PASTA a dokładnie TORTA Pasta nazywa się przed wypiekiem, po wypieku - Torta.
pizza to jest nazwa ciasta wypiekana na cieście drożdżowym z pomidorami i mozzarellą
edzia i odziu napisał/a:
Bardzo lubię pizze z polskim nadzieniem ,czyli dużo kiełbachy w kostce(nie mielonki nazywanej szynką)dużo sera ,pieczarki i cebulka ,to jest dla mnie super pizza.
Jak widać każdy z nas ma inny gust i inne podniebienie
Dla mnie pizza tylko i wyłącznie na cieniutkim cieście, na mozarelli, z małą ilością dodatków - posypana Gorgonzolą lub/i Parmezanem.
Najlepsza pizza jaką jadłem, to pizza z kilkoma rodzajami sera: quattro formaggi.
Ale w Wieluniu się tego nie doczekam Poza tym, żadna pizza nie jest robiona na bazie mozarelli, bo by się u nas nie opłacała. Jak pisałem, najbardziej zbliżone smaki były w Diavolo, Amfiteatrze. W Wenecji była kiedyś dobra pizza, teraz poszli na ilość chyba, bo już nie smakuje tak jak kiedyś. W TR jest chyba jeszcze jedna z najlepszych w Wieluniu, za fastfoodową jakoś nie przepadam, grube ciasto absolutnie odpada. Jeśli sosy, to pomidorowy i czosnkowy, ale nie mieszane razem na pizzy, tylko każdy kawałek z innym i też bez przesady z sosami. Najlepiej pizza smakuje bez sosów, jeśli trzeba ich dodawać, tzn. że z pizzą jest coś nie tak
Aaaa i jeszcze lubię zjeść pizzę frutti di mare. Tu stanowczo polecam TR. Najlepsza z owocami morza jaką jadłem w Wieluniu.
Ale najlepszą robie ja ,grube ciasto drożdżowe,papryka marynowana we wszystkich kolorach,pieczarki podsmażane,duużo kiełbachy ,cebulka mniam ale to taka moja dla was pewnie niezbyt
Robisz takie jak moja mama, oprócz paru mamusinych dodatków. Taka domowej roboty pizza jest najlepsza, nie ma co
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-08-02, 08:02
Ferbik napisał/a:
Najlepsza z owocami morza jaką jadłem w Wieluniu.
upss to juz nie dla mnie ,na widok tych robaczków nazywanych krewetkami robi mi się niedobrze,jakos nie umie przekonać sie do małż i innych wynalazków,wolę już proste jedzonko
Poza tym, żadna pizza nie jest robiona na bazie mozarelli, bo by się u nas nie opłacała
To jest mozarella, tyle że nie taka jaka znamy ze sklepów (białe kulki w płynie, jak w sałatce caprese) tylko specjalne granulowane lub wiórowane bloki mozarelli. Kiedyś z braku mozarelli użyłem w lokalu zwykłego sera i zaręczam że to nie to samo.
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-02, 15:30
No ja uwielbiam ze szpinakiem (jadłem oryginalną we włoskiej knajpie, MNIAM) i z jajecznicą Ale w Wieluniu nie mogłem takiej znaleźć, wobec tego tuńczyk to mój faworyt w Wieluniu, Eden, zaznaczam, że w TR nie jadłem jeszcze NIC zupełenie, ale zamierzam to naprawić w najbliższy weekend
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Chyba pomerdało Ci się ze słowem PASTA a dokładnie TORTA
Nic mi sie nie pomyrdało Ferbiczku . W tych stronach co byłam,pasta-to makaron! a torta mowia na ciasto roznego rodzaju(u nas sa to wyroby z cukierni ).Mnie chodziło o okragłe ciasto pieczone z maka,jajkami i woda,jest troche słodkawe i puszyste. Nazywaja to9 Pizza .
*pomerdało
_________________
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-08-02, 15:43, w całości zmieniany 1 raz
Pyszna była w Amfiteatrze, poza tym raczej wzystkie mi podchodzą, w każdej knajpie jest inna i fajnie, w Latakii jadłem raz, bardzo dobra i najlepsze ciasto. w St. Rynku jeszcze rok temu były o wiele lepsze teraz oszczędzaja na ananasie w hawajskiej, dawniej cała była nim zasypana
Copyright by Wydawnictwo HaraldG (autorka: Hanna Cieśla)
pasta
ciastko , f ciastko n; ciasto n; makaron m; pasta f;
~ frolla kruche ciasto;
~ sfoglia ciasto francuskie
A pizza tak jak pisałem.
Na tyle znam włoski ze dogadam sie z kims i zrozumiem co dana osoba lubi jesc.We Włoszech sa takze dialekty,wiec kazdy rejon mowi inaczej.Ja słyszałam o pizzy a ty moze o innej nazwie tego ciasta.Nie wszyscy sa idealni i nie wszyscy jedza tak jak ty u siostry( pozdrowienia dla niej):)
zaznaczam, że w TR nie jadłem jeszcze NIC zupełenie, ale zamierzam to naprawić w najbliższy weekend
Z tym bedzie mały problem. Kuchnia w lokalu jest nieczynna z uwagi na mały remont. Lokal będzie otwarty tylko dzis na impreze (od godz. 21), w tą niedziele TR nieczynne.
właśnie wchłonąłem z borsuczym apetytem pizzę z Big Buffalo i jestem prawie maksymalnie zadowolony-pizza przepyszna,kowbojska na pół z meksykańską,pikantna tak jak poprosiłem,średni rozmiar wprost idealny dla głodnego borsuka,pani przy zamawianiu uprzedziła mnie,że będzie trzeba czekać ok godziny(sobota wieczór - rozumiem ) jedno,co nie było dograne do końca-nikt mnie nie spytał jaki sos do tego,pomyślałem,ze może dostanę standardowo pomidorowy i czosnkowy (jak np.w Da Grasso) To co dostałem i myślałem,że jest sosem czosnkowym(wywnioskowałem po białym kolorze) okazało się majonezem! mam trochę kataru,jeszcze jutro spróbuję,ale czosnku ni ziół się w tym ani nie dowąchałem,ani nie dosmakowałem Chrzani mi się trochę telefon i może nie dosłyszałem podczasn zamawiania,więc może nie ma w tym niczyjej winy! W każdym razie ocena pozytywna jak najbardziej! Mam jeszcze prośbę-moiże wrzuciłbyś na forum menu,ja nie znalazłem u siebie żadnej ulotki z BB i nie kojarżę czy kiedykolwiek była! Dzięki! Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum