|
4 wrzesnia coraz blizej |
| Author |
Message |
Jaro
Administrator wielun.biz

|
Posted: 4 września coraz bliżej
|
[ !!! ]
|
|
[b] Na zakończenie roku szkolnego śpiewali „już za parę dni, za dni parę, weźmiesz plecak swój i gitarę...”. 4 września tak radośnie na ogół już nie będzie. Zamiast radości i wolnych dni pojawią się nowe plany lekcji i konieczność codziennej nauki.[/b]
Dla wielu powodem do zadowolenia może jednak okazać się informacja, iż nowy rok szkolny 2006/2007 będzie krótszy od poprzedniego. To efekt decyzji obecnego Ministra Edukacji Romana Giertycha i poprzedniego Premiera Kazimierza Marcinkiewicza. Roman Giertych zaproponował bowiem, by rok szkolny nie rozpoczynał się wraz z nastaniem weekendu, czyli jeżeli 1 września przypada na piątek lub sobotę (a tak jest w tym roku), to nauka powinna rozpoczynać się od najbliższego poniedziałku. Kazimierz Marcinkiewicz proponował natomiast wcześniej, by dni nauki szkolnej kończyły się zawsze w pierwszy piątek po 18 czerwca każdego roku. Dla najbliższego roku szkolnego oznacza to rozpoczęcie nauki 4 września 2006 roku, a rozpoczęcie wakacji 22 czerwca 2007.
A jak na nowy rok szkolny przedstawia się kalendarz dni wolnych i dni przeznaczonych do nauki?
Pierwsze po kończących się powoli wakacjach dni, w których będzie można choć na chwilę zapomnieć o książkach, pojawią się dopiero przed Bożym Narodzeniem – przerwę świąteczną ministerstwo wyznaczyło od 23 do 31 grudnia.
Ferie zimowe rozpoczną się natomiast już od 15 stycznia i w poszczególnych województwach trwać będą do 25 lutego. W województwie łódzkim zimowa kanikuła przypadnie w okresie od 29 stycznia do 11 lutego przyszłego roku.
Pięć dni odpoczynku od nauki przypadnie także na Wielkanoc (5-10 kwietnia 2007). Lekcji nie będzie także 2 maja i 8 czerwca.
Źródło: RZW
Ach, koniec wakcji już niedługo, a było tak pięknie :wink: |
|
|
|
|
Marta
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| ... i marsz do nowej szkoły :] Chociaż wcale mi się nie chce tam iść. |
|
|
|
|
Archdevil
Administrator pan piekła

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ciekaw jestem gdzie upchną te dni, które zabrali z końca i początku roku. |
|
|
|
|
Marta
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Archdevil"]Ciekaw jestem gdzie upchną te dni, które zabrali z końca i początku roku.[/quote]
Nigdzie, to jest wolne ustawowo :wink: |
|
|
|
|
ourson
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]Ciekaw jestem gdzie upchną te dni, które zabrali z końca i początku roku.[/quote]
A co tu upychac? Program jest juz tak okrojony ze to chyba nie ma wiekszego znaczenia ;-) |
|
|
|
|
Archdevil
Administrator pan piekła

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Miałem na myśli, w które soboty przyjdzie to odrabiać, jak to zazwyczaj jest ;-) |
|
|
|
|
daff
Wieluniaczek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]Miałem na myśli, w które soboty przyjdzie to odrabiać, jak to zazwyczaj jest ;-)[/quote]
tych nie trzeba odrabiac, podobnie jak 2 maja :wink:
aha, i piatek po Bozym Ciele tez jest ustawowo wolny :)
oto jak zyskac sobie poparcie wśród młodzieży .... |
|
|
|
|
Archdevil
Administrator pan piekła

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="daff"]oto jak zyskac sobie poparcie wśród młodzieży ....[/quote]
Sądzę, że niewielu na to się da nabrać ;-) |
|
|
|
|
miko 005
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Marta"]... i marsz do nowej szkoły :] Chociaż wcale mi się nie chce tam iść.[/quote]
No to Marta, pochwal się do jakiej to nowej budy zasuwasz? :lol:
Jak się rodziłaś, to byłaś malutka i nie masz prawa pamiętać, ale akuszerka, po daniu Ci klapsa w pupę tak powiedziała, z resztą jak nam wszystkim;
[b]- no dziecko, w życiu łatwo nie będzie.[/b]
I jak sama widzisz, nie jest. ;)
Nie mniej życzymy w nowej szkole, piątków jak mrówków. :D :D :D |
|
|
|
|
daff
Wieluniaczek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]Sądzę, że niewielu na to się da nabrać [/quote]
mam nadzieję, teraz Romus szuka poparcia u nauczycieli i przedłużylł o rok możliwość uzyskania kwalifikacji :? |
|
|
|
|
Panciatka
Dojeżdża PKSem I can't hear you

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| żegnajcie wakacje witaj odro.....grrrr ja chce jeszcze pospać do 14 i wstawać na obiadek :sad: :sad: :sad: litościiiii.... :( |
|
|
|
|
Marta
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Panciatka"]żegnajcie wakacje witaj odro[/quote]
Niestety :( :(
Ale.. już za 10 miesięy znowu wakacje :P |
|
|
|
|
Flawless88
Słyszał o Wieluniu

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ehhh... no cóż, było miło ale się skończyło. Byle do matury :grin: |
|
|
|
|
Panciatka
Dojeżdża PKSem I can't hear you

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Flawless88"]Byle do matury[/quote]
oooooo takkk,,,to najbardziej optymistyczna wiadomość :( doczekać się nie moge... |
|
|
|
|
Malinka
WIELUNIAK GrzEczNa DZieWczYnKa

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Panciatka"]oooooo takkk,,,to najbardziej optymistyczna wiadomość doczekać się nie moge...[/quote]
Ja już na szczęscie mam już to za sobą :) ufffff.... jakoś przeżyłam teraz sie dostałam na studia więc zaczynam rok szkolny w pazdzierniku dopiero na uniwerku :) jak dobrze że jeszcze miesiąc wakacji.... :) (ale i tak lipa bo jak sie pracuje to nie są w pełni wartościowe wakacje ) :( |
|
|
|
|
Magduś
Przyjeżdża na zakupy Miss Forum 2007

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Matura to bzdura :mrgreen:
A teraz przy amnestii, to łooo... już w ogóle nie ma się czym stresować :grin: |
|
|
|
|
Malinka
WIELUNIAK GrzEczNa DZieWczYnKa

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Magduś"]A teraz przy amnestii, to łooo... już w ogóle nie ma się czym stresować [/quote]
Oj tak tak :)
Moich 3 kolegów załapało sie na amnestie.. dla mnie to niesprawiadliwe ale cóż żyje sie dalej..... |
|
|
|
|
Marta
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ale przecież ta amnestia to jest absurd. Bo wątpię, żeby ktoś miał mniejszą średnią z pozostałych przedmiotów niż 30 %. No chyba, że miaby z każdych innych po 30% a z jednego (niezdanego) przedmiotu mniej.. Ale przecież to jest prawie nierealne.. :D |
|
|
|
|
dj arq
Dojeżdża PKSem

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="ourson"]Program jest juz tak okrojony ze to chyba nie ma wiekszego znaczenia[/quote]
Dziwne, a moja panna bedąc w 3LO ma codzień 8h a w poniedziałek 9h lekcji... Okroili jak niewiem, tylko godzin troche dodali. Pewnie nie ma klas a nauczyciele chcą być parę godzin do przodu na wypłacie, więc dodajmy ze dwie maty, jakiś język, historię i wf a co... |
|
|
|
|
|
|