Podałam, ale w innym temacie więc wrzucam jeszcze raz
Przepis na ciasto:
1. 0,5kg mąki
2. łyzeczka soli
3. 0,5 łyzeczki cukru
4. 21g swiezych drozdzy
5. 250ml cieplej wody
6. 2 łyzki oliwy z oliwek
Dokładne proporcje tak jak są ewentualnie jak bedzie suchawe to można troche więce wody dolać. Drożdze rozpuścić w wodzie wlać do mąki, dodać łyżeczke soli, troche cukru i oliwe. Dalej zagniatać wszystko do momentu aż nie będzie sie ciasto kleić do ręki także cierpliwości Z takiej porcji ciasta zrobiłam 3 blachy pizzy (takie jak od ciast) Jak będzie ciasto gotowe to potnij na 3 cześci i rozciągaj je po woli dodając mąki (na blat i wierzch) żeby sie nie przyklejało. Dalej rozwałkowujesz jak najbardziej się da obracając ciasto co jakiś czas posypując mąką. Ogólnie powinno być cienkie także powodzonka z ciastem.
Przepis na sos:
1. 2 puszki pomidorów całych -Pudliszki-koniecznie bo sa najlepsze
2. 3 ząbki czosnku
3. oregano
4. najlepiej swieża bazylia
5. łyzeczka przecieru pomidorowego
6. sol/pieprz/cukier - do smaku
7. jak kto lubi - troszke papryczki chili
Pomidory z puszki poodcinać końcówki a reszte drobniutko pokroić tak żeby się przecier zrobił. Czosnek zgnieść w prasce i wrzucić na rozgrzany olej na patelni i delikatnie podsmażyć (ale dosłownie chwile żeby nawet sie nie przyrumienił). Papryczke chili też drobniutko pokroić. Pomidory, papryczke wrzucasz na patelnie z olejem i czosnkiem doprawiasz oregano, łyżeczką przecieru sól, pieprz, cukier j.w., bazulia i ten sosik ma się dusić kilka minut. Później dajesz sosik na rozciągnięte ciasto i wuala
Reszta składników to już wedle życzenia.
Życzę smacznego!
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, skrapiamy cytryną. Tak
przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego, szklanką wina czerwonego,
dodając: 100 ml ginu, 100 ml. koniaku, 200 ml smirnoffa i 50 ml białego rumu i
obowiązkowo 150 ml tequli Potrawy tej nie musimy nawet poddawać
obróbce cieplnej. Kurczaka wypierd...y bo jest zbędny.
Natomiast ..... Sos. Sos jest .... paluszki lizać!
PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos wychleje !!!
Kroimy cycka na kawałki ok 1 cm, marynujemy w oliwie z 1/2 łyżeczką papryki i pokruszoną kostką rosołową.
Kroimy pieczarki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy aż się zarumienią wrzucamy do nich kurczaka, smażymy- aż ten będzie złoty. Dodajemy posiekaną na drobno pietruszkę.
W tym czasie do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki mleka- mieszamy.
Przed wlaniem śmietany odstawiamy na chwilkę patelnię z ognia. Zmniejszamy gaz i kładziemy znowu patelnie, wlewamy 1/4 szklanki wody i zaraz śmietanę energicznie mieszając, aż się zrobi gęsty.
W międzyczasie gotujemy rzecz jasna makaron!
Makaron na talerz, sos na makaron, ozdabiamy natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Czas wykonania: ok 1 h dla osób, które gotują raz w miesiącu. / w międzyczasie czytamy książkę.
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 464 Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2011-09-27, 09:14
Lubię takie mieszanki.
Ja polecam kurczaka curry w porach z ryżem. Proste, błyskawiczne danie i pyyyyyszne.
Dla tych, którzy skrzywią się na samym początku - por po podduszeniu robi się słodki, delikatny i miękki.
(dla dwóch osób)
- dwa małe pojedyncze filety z kurczaka lub jeden duży
- 2 pory
- letni bulion ok. szklanki
- śmietana 18% (lub inna, może być też jogurt, jeśli ktoś na diecie)
- przyprawy: curry, sól, pieprz
- ryż
Kurczaka kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Można lekko posolić i popieprzyć. Gdy białko się zetnie, dodajemy pora pokrojonego w talarki. Zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywkę i dusimy ok 15 minut. Później dodajemy 2 łyżeczki curry. Dusimy jeszcze chwilę, żeby por był miękki. Jeśli za dużo wody nam się zredukuje, to oczywiście można w czasie duszenia dodać trochę wody.
Na koniec dodajemy śmietany, tak na oko raczej, dla zabarwienia sosu, będzie to ok. 2 łyżek. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 464 Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2011-09-30, 10:31
Wczoraj zrobiłam pyszną zapiekankę z ziemniaków i buraków z kiełbaską i boczkiem.
Polecam!
Składniki:
- ok. 1kg ziemniaków
- 3-4 buraki
- cebula
- mała śmietana kremówka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek kiełbasy i boczku
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
Śmietanę z pokrojonymi ząbkami czosnku i łyżeczką tymianku doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy palnik i czekamy 10 minut. Następnie przelewamy ją przez sitko. Dodajemy do niej trochę gałki muszkatołowej.
Pokrojoną kiełbasę i boczek podsmażamy na patelni (bez dodatku tłuszczu).
Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki ok. 2mm, a buraki ścieramy na tarce (radzę robić to w zlewie lub szerokiej misce, bo jest niezła masakra) lub również kroimy na plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Do naczynia żaroodpornego dajemy kolejno warstwy:
na dno cienka warstwa śmietany
połowa ziemniaków, które solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem
śmietana
buraki
cebula
kiełbasa i boczek
śmietana
ziemniaki jak wyżej
śmietana
Wstawiamy zamknięte naczynie do piekarnika (z termoobiegiem 170*, bez 190*) na godzinę, w tym na ostatnie 15 minut zdjęłam pokrywkę i włączyłam dodatkowo górna grzałkę, żeby ziemniaki się przyrumieniły.
Kurczaka w porach jadłem, co prawda bez ryżu i nie curry chyba, ale faktycznie jest tak, jak piszesz: wszyscy, w tym i ja, co nie przepadają za porem - tu absolutnie pokochają jego smak
Przepis dostałem od mojej serdecznej przyjaciółki, ale że Panterka w kuchni dowodzi w tej potrawie, to może ona go zapoda
Coś na szybko.
Parówki w cieście naleśnikowym - 4 porcje.
Składniki:
- gotowe naleśniki (może zostały nam z obiadu, jeśli nie to smażymy)
- 4 sztuki cienkich parówek (takich jak lubimy)
- jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Parówki zawijamy w naleśniki, obtaczamy je w jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na głębokim oleju na rumiany kolor.
Można podawać je z barszczem czerwonym (wskazane) ale z herbatką z cytryną równie dobrze smakują.
Jaro dodaj jeszcze do środka ser zółty oraz ćwiartkę podłużną ogórka kiszonego. Mniammmmm
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-10-02, 20:32
Jaro napisał/a:
Parówki w cieście naleśnikowym - 4 porcje.
Wszystko pięknie ładnie ale ile to ma kalorii ?? , czy lepiej nie pytać ??
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Jaro dodaj jeszcze do środka ser zółty oraz ćwiartkę podłużną ogórka kiszonego. Mniammmmm
O widzisz, modyfikacje są nawet wskazane, zależnie od smaku.
maaciej76 napisał/a:
Wszystko pięknie ładnie ale ile to ma kalorii ?? , czy lepiej nie pytać ??
Lepiej nie.
Choć jak to zwykle przyjęło się, co dobre, pyszne, smaczne itp. kalorii też ma od groma.
Cóż, jedno woleć.
_________________
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-10-02, 21:33
Jaro napisał/a:
Cóż, jedno woleć.
Napisz to jeszcze raz po obejrzeniu tego filmu . Na poważnie dodam tylko że ważyłem max kiedyś 116 kg a teraz gibkie 93 kg ........
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum