R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio




Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycje kulinarne
Autor Wiadomość
glizda 
Moderator
diablica



Pomogła: 45 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 14 Lis 2006
Posty: 4328
Piwa: 24/21
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-04-30, 13:51   

Zbliża sie sezon grillowania , może ma ktoś fajne przepisy? :grin:
_________________
Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Aicha 
Przejeżdżał przez Wieluń
dziewczyna moda



Pomogła: 2 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 18 Cze 2008
Posty: 54
Skąd: Mokrsko
Wysłany: 2008-06-19, 11:46   

Mus czekoladowy

25 dkg ciemnej twardej deserowej czekolady,
2 łyżki mleka,
3 jaja,
2-3 dkg cukru,
szklanka bitej śmietany,
łyżka posiekanych migdałów lub orzechów laskowych

Żółtka utrzeć z połową cukru, aż staną sie puszyste i wyraźnie zbieleją. Czekoladę połamać na nieduże kawałki, włożyć do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą, wlać mleko. Mieszać aż czekolada się roztopi, po czym zdjąć z ognia i wymieszać z ubitymi żółtkami. Z białek ubić na parze sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać resztę cukru. Połączyć pianę z masą czekoladową i dokładnie wymieszać z bitą śmietaną. Rozłożyć mus do pucharków, udekorować orzechami, ewentualnie polać likierem czekoladowym lub adwokatem.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
AlicjaBERGE 
Słyszał o Wieluniu
AlBE



Wiek: 45
Dołączyła: 21 Maj 2009
Posty: 8
Skąd: Łódź
  Wysłany: 2009-05-22, 19:59   ZDROWIE, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL.

C H L E B. Przepis WZORCOWY wypieku CHLEBA typu KR-IRL (mini chlebki).

KASZĘ jaglaną __400g. oraz RYŻ biały lub brązowy, również __400g., gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut.
PRZYPRAWY to__: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE__: Kasza i Ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
Uwaga: wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !!. Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI
i CUKRZYCY typu 2.

P R Z E P I S ten jest zamieszczony na stronie internetowej !!,
_ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ :lol:

Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki !!
_pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. :roll:
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.

P. S. __CHLEB typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; UKŁADZIE immunologicznym, organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii, eliminującej; GŁÓD, dlatego iż, GLUKOZA naturalna w nim zawarta, stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!,
tzw. __NISKIE węglowodany.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!.

WAŻNE:
__GLUKOZA naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia, postęp.
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.

UWAGA: Taka kompozycja składników, również kolejność przygotowania tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność seksualną organizmu.

Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu;
jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to wszyscy wiemy.
Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im pogratulować.

PLUSY:
__CHLEB typu KR-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 26% wzrostu, tzw. __NISKIE węglowodany.
Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.
MINUSY:
aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.

PORÓWNANIE:
Chleb upieczony z MĄKI np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze powoduje otyłość i sprzyja cukrzycy typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane.
Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. __WYSOKIE węglowodany, niezdrowe dla człowieka.

REFLEKSJA:
Każdy pacjent po operacji dostaje jako pierwszy posiłek tzw. kleik z ryżu białego oczyszczonego i wody.
Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.

Alicja BERGE, Łódź

Widać, że regulamin forum jest Ci mało znany.
Koloru czerwonego w postach mogą używać tylko administratorzy forum.
Ferbik


1. CHLEB typu KR-IRL. Produkt po upieczeniu w piekarniku, pieca domowego. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ=26% NISKIE węglowodany, czyli GLUKOZA naturalna..JPG
Plik ściągnięto 250 raz(y) 61,82 KB

_________________
REALIA. http://sandrarecho.pinger.pl/m/8256460
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2009-05-22, 20:01, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
akirus 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia


Pomogła: 16 razy
Wiek: 42
Dołączyła: 26 Paź 2006
Posty: 1259
Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-05-24, 21:23   

Szybka salatka:
filet z kurczaka
słoik konserwowych cebulek
słoik konserwowego czosnku
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
majonez

Kurczaka pokroić drobno i usmażyć, a gdy ostygnie wymieszac z innymi składnikami i majonezem.
_________________
Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Syn Mariana 
Ma stragan na targu



Pomógł: 7 razy
Wiek: 50
Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 516
Skąd: Z lasu
Wysłany: 2009-05-30, 12:58   

Sałatka pyszna i szybka :P kurczaka potraktowałem przyprawą do gyrosa :D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
yabos 
Wieluniaczek



Pomógł: 14 razy
Wiek: 37
Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 1660
Piwa: 4/2
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-05-30, 18:39   

Kotlety sojowe z warzywami

Składniki:
- paczka kotletów sojowych
- 3-5 marchewek
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 1 por
- koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
Kotlety gotujemy w bulionie (można dodać sosu sojowego) i smażymy w panierce jak schabowe. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce (duże oczka), resztę warzyw kroimy. Cebulę i czosnek lekko podsmażyć na oleju, dodać resztę warzyw. Podlewać wodą (jeśli się przypala to olejem) i dusimy do miękkości. Wody dolewać wg uznania, zależy ile chcemy mieć sosu. W trakcie duszenia dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku i trochę mąki rozrobionej z wodą żeby całość zgęstniała. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kotlety i całość dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podawać na zimno lub na ciepło, najlepiej z pieczywem.
_________________
Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Dominika 
WIELUNIAK


Pomogła: 24 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2005
Posty: 3430
Piwa: 3/4
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2009-11-23, 15:07   

http://www.kwestiasmaku.c...ka/przepis.html

Pierwszy przepis z linku. Sprawdzony, pycha. :razz:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
yabos 
Wieluniaczek



Pomógł: 14 razy
Wiek: 37
Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 1660
Piwa: 4/2
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-11-23, 15:45   

Halawa (deser hinduski)

1 szklanka kaszy manny
0,7 szklanki cukru
o,6 kostki masła
2,5 szklanki wody lub mleka
garść rodzynek
bakalie (niekoniecznie)
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie: 15-30 min.
1. Masło roztopić w garnku. Wsypać kaszę i prażyć stale mieszając do złotobrazowego koloru (łatwo się przypala).
2. W drugim garnku z wody, cukru, soku z cytryny i rodzynek zrobić syrop i wstawić na ogień.
3. Wrzucać kaszę do syropu (ostrożnie, bo poeoduje małą eksplozję) i gotować mieszając do chwili, kiedy bakalie będą sie oddzielać od reszty



Robiłem na mleku i wychodzi z tego naprawdę spora porcja. Dobre na ciepło, dobre na zimno i sycące. Wytrzymało 4 dni w lodówce, potem się skończyło;)

_________________
Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-11-07, 19:40   

Widzę, że temat trochę zamarł, więc ożywiając go, podam sprawdzone przeze mnie dwa przepisy. Pierwszy jest mojego autorstwa:

Gniocchi po meksykańsku

250 dag mielonego mięsa,
500 dag gniocchi,
pół puszki fasoli czerwonej,
pół puszki kukurydzy,
mała czerwona papryka,
fix meksykański Knorra.

Na początku kroimy paprykę na drobno - jak kto lubi: w paseczki lub kosteczkę.
Wstawiamy wodę do gniocchi.
Podgrzewamy olej na patelni, po czym wrzucamy mielone i w momencie jak się zacznie bielić, wrzucamy paprykę. Jak już mięso nabierze koloru i papryka już się trochę podsmaży, dolewamy około pół szklanki wody, następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. W międzyczasie fix Knorra (wystarczy na tę porcję pół torebki) mieszamy w szklance z wodą i zalewamy. W międzyczasie wrzucamy gniocchi do gotującej się wody w garnku. Na patelni gotujemy na wolnym ogniu, aż większość wody odparuje - około 10 minut. Po wypłynięciu klusek na wierzch przerzucamy je na patelnię i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 5-10 minut, żeby się wszystko dobrze przegryzło. Oczywiście wszystko mieszamy co jakiś czas.

Camembert w panierce
Składniki:
ser camembert w krążku,
jajko
bułka tarta.

Bierzemy cały krążek sera, lekko nakłuwamy, następnie obtaczamy go w jajku, potem w bułce i kładziemy na lekko rozgrzany olej. Podsmażamy z obydwóch stron tak, aby był równomiernie zarumieniony. Najlepiej smakuje z żurawiną.

Smacznego :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
dawid 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
się gra, się ma


Pomógł: 14 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 1173
Piwa: 14/19
Skąd: znienacka
Wysłany: 2010-11-07, 19:46   

Ferbik, ale mi smaka narobiłeś na to gniocchi :grin:
_________________
Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-11-07, 19:50   

dawid, no to zasuwaj do Kauflanda, jeszcze zdążysz - jest do 20tej :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Marta 
WIELUNIAK



Pomogła: 40 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 13 Lip 2005
Posty: 2807
Piwa: 5/4
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-11-07, 21:19   

Ferbik, proponuję połączyć z tematem http://wielun.biz/viewtopic.php?t=9146 . Na przykład Twój przepis na serek camembert już się powielił :P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-11-22, 18:48   

Gniocchi po meksykańsku :)
Właśnie zrobiłem, wyglądają jak poniżej a smakują rewelacyjnie :)

gniocchi.JPG
Plik ściągnięto 165 raz(y) 97,94 KB

_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 806
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-11-22, 18:59   

Ferbik, nie rób tego kolegom z brzuszkiem i to o tej porze :x
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Marta 
WIELUNIAK



Pomogła: 40 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 13 Lip 2005
Posty: 2807
Piwa: 5/4
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-11-25, 19:36   

Włoska pizza domowej roboty :D


ciasto jest cieniutkie, tylko tak wygląda.. ;)

DSC03083.JPG
pizza
Plik ściągnięto 155 raz(y) 181,99 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Acid v 0.4 modified by Nasedo.


Wieluń Forum dyskusyjne
Kontakt z Administracją Forum | Kontakt z właścicielem domeny
Stomatolog Wieluń Sprawdzenie przebiegu BMW | Iris Trade Łódź Montaż instalacji gazowych | Skracanie linków | Klinika BMW | Notariusz Włochy BMW SPRAWDZENIE PRZEBIEGU,HISTORIA SERWISOWA BMW