Żółtka utrzeć z połową cukru, aż staną sie puszyste i wyraźnie zbieleją. Czekoladę połamać na nieduże kawałki, włożyć do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą, wlać mleko. Mieszać aż czekolada się roztopi, po czym zdjąć z ognia i wymieszać z ubitymi żółtkami. Z białek ubić na parze sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać resztę cukru. Połączyć pianę z masą czekoladową i dokładnie wymieszać z bitą śmietaną. Rozłożyć mus do pucharków, udekorować orzechami, ewentualnie polać likierem czekoladowym lub adwokatem.
Wiek: 45 Dołączyła: 21 Maj 2009 Posty: 8 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-05-22, 19:59 ZDROWIE, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL.
C H L E B. Przepis WZORCOWY wypieku CHLEBA typu KR-IRL (mini chlebki).
KASZĘ jaglaną __400g. oraz RYŻ biały lub brązowy, również __400g., gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut.
PRZYPRAWY to__: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
UGOTOWANE__: Kasza i Ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
Uwaga: wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !!. Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI
i CUKRZYCY typu 2.
Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki !!
_pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.
P. S. __CHLEB typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; UKŁADZIE immunologicznym, organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii, eliminującej; GŁÓD, dlatego iż, GLUKOZA naturalna w nim zawarta, stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!,
tzw. __NISKIE węglowodany.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!.
WAŻNE:
__GLUKOZA naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia, postęp.
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.
UWAGA: Taka kompozycja składników, również kolejność przygotowania tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność seksualną organizmu.
Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu;
jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to wszyscy wiemy.
Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im pogratulować.
PLUSY:
__CHLEB typu KR-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 26% wzrostu, tzw. __NISKIE węglowodany.
Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.
MINUSY:
aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.
PORÓWNANIE:
Chleb upieczony z MĄKI np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze powoduje otyłość i sprzyja cukrzycy typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane.
Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. __WYSOKIE węglowodany, niezdrowe dla człowieka.
REFLEKSJA:
Każdy pacjent po operacji dostaje jako pierwszy posiłek tzw. kleik z ryżu białego oczyszczonego i wody.
Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.
Alicja BERGE, Łódź
Widać, że regulamin forum jest Ci mało znany.
Koloru czerwonego w postach mogą używać tylko administratorzy forum.
Ferbik
1. CHLEB typu KR-IRL. Produkt po upieczeniu w piekarniku, pieca domowego. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ=26% NISKIE węglowodany, czyli GLUKOZA naturalna..JPG
Przygotowanie:
Kotlety gotujemy w bulionie (można dodać sosu sojowego) i smażymy w panierce jak schabowe. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce (duże oczka), resztę warzyw kroimy. Cebulę i czosnek lekko podsmażyć na oleju, dodać resztę warzyw. Podlewać wodą (jeśli się przypala to olejem) i dusimy do miękkości. Wody dolewać wg uznania, zależy ile chcemy mieć sosu. W trakcie duszenia dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku i trochę mąki rozrobionej z wodą żeby całość zgęstniała. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kotlety i całość dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podawać na zimno lub na ciepło, najlepiej z pieczywem.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
1 szklanka kaszy manny
0,7 szklanki cukru
o,6 kostki masła
2,5 szklanki wody lub mleka
garść rodzynek
bakalie (niekoniecznie)
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: 15-30 min.
1. Masło roztopić w garnku. Wsypać kaszę i prażyć stale mieszając do złotobrazowego koloru (łatwo się przypala).
2. W drugim garnku z wody, cukru, soku z cytryny i rodzynek zrobić syrop i wstawić na ogień.
3. Wrzucać kaszę do syropu (ostrożnie, bo poeoduje małą eksplozję) i gotować mieszając do chwili, kiedy bakalie będą sie oddzielać od reszty
Robiłem na mleku i wychodzi z tego naprawdę spora porcja. Dobre na ciepło, dobre na zimno i sycące. Wytrzymało 4 dni w lodówce, potem się skończyło;)
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Widzę, że temat trochę zamarł, więc ożywiając go, podam sprawdzone przeze mnie dwa przepisy. Pierwszy jest mojego autorstwa:
Gniocchi po meksykańsku
250 dag mielonego mięsa,
500 dag gniocchi,
pół puszki fasoli czerwonej,
pół puszki kukurydzy,
mała czerwona papryka,
fix meksykański Knorra.
Na początku kroimy paprykę na drobno - jak kto lubi: w paseczki lub kosteczkę.
Wstawiamy wodę do gniocchi.
Podgrzewamy olej na patelni, po czym wrzucamy mielone i w momencie jak się zacznie bielić, wrzucamy paprykę. Jak już mięso nabierze koloru i papryka już się trochę podsmaży, dolewamy około pół szklanki wody, następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. W międzyczasie fix Knorra (wystarczy na tę porcję pół torebki) mieszamy w szklance z wodą i zalewamy. W międzyczasie wrzucamy gniocchi do gotującej się wody w garnku. Na patelni gotujemy na wolnym ogniu, aż większość wody odparuje - około 10 minut. Po wypłynięciu klusek na wierzch przerzucamy je na patelnię i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 5-10 minut, żeby się wszystko dobrze przegryzło. Oczywiście wszystko mieszamy co jakiś czas.
Camembert w panierce
Składniki:
ser camembert w krążku,
jajko
bułka tarta.
Bierzemy cały krążek sera, lekko nakłuwamy, następnie obtaczamy go w jajku, potem w bułce i kładziemy na lekko rozgrzany olej. Podsmażamy z obydwóch stron tak, aby był równomiernie zarumieniony. Najlepiej smakuje z żurawiną.
Smacznego
_________________
dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2010-11-07, 19:46
Ferbik, ale mi smaka narobiłeś na to gniocchi
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum