Witam, mam może i śmieszne pytanie, ale już kuźwa nie wiem...jedni piszą tak, drudzy tak, jak to jest w końcu...
Studia dzienne są 100% darmowe, czy trzeba płacić czesne za semestr ?
I jak jest z stypendium socjalnym, dostaje się je od razu po rozpoczęciu studiów jak się złożyło papiery wcześniej, czy trzeba czekać dłużej ?
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-07-27, 19:21
Wielki Szu napisał/a:
Studia dzienne są 100% darmowe, czy trzeba płacić czesne za semestr ?
to mniej więcej tak jakbyś zapytał czy wizyty u lekarza są darmowe czy płatne.
zależy na jaką uczelnie pójdziesz
Wielki Szu napisał/a:
I jak jest z stypendium socjalnym, dostaje się je od razu po rozpoczęciu studiów jak się złożyło papiery wcześniej, czy trzeba czekać dłużej ?
zależy od uczelni, a w niektórych przypadkach to nawet od wydziału. Najlepiej zapytać w dziekanacie Tak czy owak nie spodziewałbym się wcześniej niż na koniec października... a i to w przypadku kilku znanych mi wydziałów jest (czy ściślej rzecz ujmując było jakiś czas temu) nie do osiągnięcia...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 15 razy Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 659 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-07-27, 20:59
Studia dzienne są darmowe. Możesz płacić za dodatkowe rzeczy typu rozpoczęcie drugiego kierunku, dług ECTS etc.
Jeśli złożyłeś wcześniej niezbędne dokumenty do otrzymania stypendium socjalnego i zostały zaakceptowane otrzymasz stypendium włącznie z miesiącem październik. Nie wiem jak jest na innych uczelniach i pewnie zależy to od jakichś wewnętrznych ustaleń ale raczej mała szansa, że otrzymasz je jeszcze w październiku. Z reguły w listopadzie jest wyrównanie za październik. Ale jak mówię, jeśli spełnisz kryteria do otrzymania stypendium socjalnego, złożysz dokumenty w wyznaczonym terminie za miesiąc październik również otrzymasz stypendium.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-07-27, 21:13
d@vid napisał/a:
Studia dzienne są darmowe.
Na prywatnych uczelniach też?
d@vid napisał/a:
Jeśli złożyłeś wcześniej niezbędne dokumenty do otrzymania stypendium socjalnego i zostały zaakceptowane otrzymasz stypendium włącznie z miesiącem październik. Nie wiem jak jest na innych uczelniach i pewnie zależy to od jakichś wewnętrznych ustaleń ale raczej mała szansa, że otrzymasz je jeszcze w październiku. Z reguły w listopadzie jest wyrównanie za październik. Ale jak mówię, jeśli spełnisz kryteria do otrzymania stypendium socjalnego, złożysz dokumenty w wyznaczonym terminie za miesiąc październik również otrzymasz stypendium.
Tutaj się zgadzam. Złożenie dokumentów w terminie daje stypendium od października, choć tak jak napisałeś za październik (a czasem nawet z listopad) z poślizgiem - zależy jak szybko zostanie podjęta i zatwierdzona decyzja przyznająca stypendia...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Studia dzienne są darmowe tylko na uczelniach państwowych. Na uczelniach prywatnych mogą być co najwyżej dofinansowane, np. w przypadku wyboru kierunku zamawianego.
No chyba że się mylę to niech mnie ktoś oświeci.
Wysłany: 2013-07-27, 22:03
Marta, o to mi chodziło w pierwszej mojej odpowiedzi - studia dzienne mogą być darmowe ale nie muszą - zależy od uczelni.
Ściślej rzecz ujmując bezpłatne są studia stacjonarne na uczelniach publicznych. Mogą być jednak studia niestacjonarne w trybie dziennym na uczelni publicznej i takie studia są płatne, choć nie różnią się niczym od studiów stacjonarnych (oprócz odpłatności )
Przykładem jest np medycyna weterynaryjna we Wrocławiu. Wydaje mi się że kilka innych kierunków medycznych też jest realizowanych w tym trybie (przynajmniej do któregoś semestru - potem przechodzą na stacjonarne).
Ok świetnie, dzięki Wam za rozwianie mojego mętliku w głowie wywołanego milionem odpowiedzi na to samo pytanie na różnych forach...
Ja wybieram się na dzienne państwowe, przysnąłem trochę, bo nie miałem zamiaru w ogóle iść na studia, teraz się jednak zmieniła moja sytuacja i postanowiłem podejść do rekrutacji w 2 terminie, czyli jutro.
Mam jeszcze pytanie na temat, czy papiery przy rekrutacji można wysłać pocztą bezpośrednio do dziekanatu, czy muszę się tam stawić osobiście ? bo kurde jechać zawieść głupie papiery powiedzmy do Gdańska to trochę kicha...
Wysłany: 2013-07-29, 18:15
To również zależy od uczelni - musisz doczytać w warunkach rekrutacji. Aczkolwiek większość uczelni dopuszcza wysłanie dokumentów pocztą, ale tu jest haczyk - jedne zwracają uwagę na datę stempla pocztowego, inne nie.
A czy zawozić dokumenty do Gdańska to taka lipa? Ja bym na to spojrzał pod kątem niezłej wycieczki
Mam jeszcze pytanie na temat, czy papiery przy rekrutacji można wysłać pocztą bezpośrednio do dziekanatu, czy muszę się tam stawić osobiście ? bo kurde jechać zawieść głupie papiery powiedzmy do Gdańska to trochę kicha...
A nie prościej i pewniej byłoby tam zadzwonić i dopytać?
A nie prościej i pewniej byłoby tam zadzwonić i dopytać?
a nie prościej się upewnić najpierw tutaj, niż dzwonić do iluś tam uczelni z tym samym pytaniem skoro odpowiedź może być jedna ?
a nie prościej się upewnić najpierw tutaj, niż dzwonić do iluś tam uczelni z tym samym pytaniem skoro odpowiedź może być jedna ?
Odpowiedzi może być kilka, w zależności od uczelni. Zresztą ile masz typowanych uczelni? 3? 5? Tyle samo telefonów trzeba wykonać i przynajmniej będziesz miał pewne informacje. Bo co z tego, że ja ci napiszę na forum, że możesz wysłać, a w uczelni X okaże się, że tylko osobiście.
Wysłany: 2013-07-30, 18:41
Dokładnie, red ma 100% rację. Odpowiedzi może być kilka, bo każda uczelnia ustala swoje zasady tak już Ci wyżej napisałem - jedne uznają datę stempla pocztowego, dla innych liczy się data otrzymania przesyłki z dokumentami, a jeszcze inne wymagają osobistego stawiennictwa.
Doczytaj, zadzwoń i będziesz miał pewne informacje.
Wysłany: 2013-07-30, 20:10
Za radą reszty, zadzwoń i dopytaj w dziekanacie. Każda uczelnia rządzi się swoimi prawami. Dla jednej dokumenty można dostarczać osobiście dla innej za upoważnieniem, bądź drogą pocztową.
A studia dzienne są darmowe, jeśli składasz na kierunek zamawiany możesz walczyć o dość wysokie stypendium pozdr
Ok, rozumiem, faktycznie red ma rację, każda uczelnia ma to inaczej ustalone, napisałem parę maili i już wiem wszystko
A mam jeszcze pytanie co do kosztów wynajęcia pokoju w akademiku, czy ta suma podana w cenniku, np. 350 zł, to jest od osoby czy za pokój dla wszystkich osób w nim się znajdujących, bo są różne pokoje, 1-2-3 osobowe, a cena zmniejsza się nieznacznie tj. o 20-30 zł...napisałem emaila w tej sprawie, ale teraz jeszcze weekend, także może szybciej odpowiedź uzyskam od Was
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum