Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2007-08-14, 22:09
już poprawiam i prostuję....
Zapraszam wszystkich chętnych forumowiczów i ich znajomych do wziecia udziału w nieoficjalnej małej uroczystosci z okazji wypadającej 15 sierpnia rocznicy....
ale nie tylko świeta Wojska Polskiego i rocznicy bitwy warszawskiej, ale naszgo "wieluńskiego" wydarzenia....
Otóż, 15.08.1939, w ramach obchodzenia święta Wojska Polskiego, w naszym mieście odbyło się uroczyste przekazanie broni (a dokładnie karabinów maszynowych ufundowanych przez społeczeństwo powiatu wieluńskiego dla batalionów Obrony Narodowej Wieluń I i Wieluń II). W dniu tym odbyła się tez uroczysta defilada tych jednostek i pułku kawalerii KOP (Korpusu Ochrony Pogranicza) przed dowódcą Armii Łódź, gen. Juliuszem Rómmlem i całą ówczesna elitą. miasta.
Po defiladzie odbył się różnego rodzaju imprezy i konkursy, a potem uroczysty bankiet.
Później nasi żołnierze wyruszyli na front, który rozpoczął się dla nich 1 wrzesnia...
Wieluńska Obrona Narodowa biła się dzielnie walcząc w szeregach Armii Łódź wraz z innymi jednostkami - tak ułanami KOP jak i żołnierzami z 10 Dywizji Piechoty, jak i innymi ...
Reprezentując Stowarzyszenie Strzelcy Kaniowscy ( kultywujące pamięć pułków piechoty z 10 DP, a w szczególności 28 pSK zwanego nieoficjalnie "Dziećmi Łodzi" ) pragniemy oddać hołd żołnierzom - bohaterom walk wrześniowych poległym na ziemi wieluńskiej, a także mieszkańcom miasta - poległym podczas nalotu.
Jutro, w rocznicę święta Wojska Polskiego a także uroczystości związanej ściśle z Wieluniem zjawi się grupa (zapewne 4 osoby) przedstawicieli Stowarzyszenia celem złożenia wieńców i zapalenia zniczy ku pamieci poległych....
Umundurowanie będzie stylizowane na wyposażenie wieluńskiej Obrony Narodowej....
i choć miłe są dla mnie i dla moich kolegów słowa o organizacji spotkania dla nas, jednak wolałbym abyśmy przede wszystkim spotkali się by uczcić pamięć tych co za nas polegli ....
za naszych rówieśników, 20, 19-latków ....
tych którzy są naszymi rówieśnikami juz od 68 lat....
Będzie to niezwykle miłe , jak forumowicze wieluń.biz zapalą swój znicz czy położa kwiaty...
Bedziemy tak jak napisał Ferbik - ok. 17.00 na cmentarzu w Wieluniu, potem udamy się do centrum...
sk1920.jpg na zachętę - koledzy w strojach na 1920 r
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-15, 12:29
Na spot raczej nie przybęde. Nie interesuje mnie to święto z uwagi na "zadęcie" i inną otoczkę. Nie dlatego abym go nie cenił i szanował. W tej bitwie brał udział mój dziadek i jego bracia. Jeden zginął gdzieś na Białorusi. Byłem już na jego symbolicznym grobie (jest dopisany na tablicy grobu mojego dziadka) i uważam, że wystarczy. nie chcę brać udziału w święcie zawłaszczonym przez jedną opcję polityczną. Tak pojmowane święto nie jeś świętem wszystkich Polaków.
Założyłem do tego tematu nowy wątek, ponieważ dzisiejsze spotkanie dotyczyło głównie wydarzenia obchodów Święta Wojska Polskiego.
Zatem obszerna relacja foto dostępna jest na stronie - http://wielun.biz/viewtopic.php?p=59591#59591
Więcej zdjęć i relacji ze spotkania doda Ferbik, Grzesiu i obecni na spotkaniu forumowicze
Z całego serca chciałbym podziękować Grzesiowi Nowakowi oraz panom z Brygady Strzelców Kaniowskich (pozdrowienia) za upamiętnienie tego dnia, jak również wszystkim forumowiczom, którzy dopisali na spota.
Alef co do Twojego posta to nie do końca go rozumiem, ale skoro taka Twoja wola to nie będę wnikał.
Jako jedyni z nieoficjalnych jak i oficjalnych mediów relacjonujemy to wydarzenie połączone ze spotem.
Jeszcze raz dzięki Panowie.
I jeszcze specjalne podziękowania dla Maru, który nie mógł do nas dojechać z Łodzi, ale telefonicznie nas pozdrawiał i był z nami duchem.
a mnie w końcu udalo się dotrzeć bardzo fajna atmosfera i fenomenalny pomysł z odwiedzeniem pomników na cmentarzu i przy ruinach fary! dzięki bardzo za spotkanie i do zobaczenia na następnych spotach! pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum